Willem Heijns

Willem Heijns är en pensionerad bankchef som har hållit ciklider långt över halva sin livstid. Han började med eldbuken (Thorichthys meeki) och har sedan dess varit dedikerad till centralamerikanska ciklider. Efter att ha haft små akvarium började han bygga sitt “Cichlidarium” som innehöll två 760 liters akvarier och några mindre.

Willem har varit medlem i den nederländska ciklidföreningen (NVC) i över 35 år och har varit deras ordförande i över 12 år.

I slutet av 80-talet började han samla ciklider i Mexico och andra länder i Centralamerika. De flesta av dessa resor gjorde han tillsammans med Ad Konings och några med Juan Miguel Artigas och Don Danko. På de första resorna fokuserade han på att samla ciklider, men på de senare började Willem spela in video både ovanför och under vattnet. Detta har resulterat i att nya ciklider tagits in i den holländska hobbyn och ett antal filmer, varav en sammanställning finns tillgänglig på DVD:n “Mexico, en resa in i ciklidens värld”.

Hans fyra senaste resor gjordes till Nicaragua. Han besökte de flesta kratersjöarna i detta vackra land och letade efter ciklider och koncentrerade sig på Laguna Xiloá där han utnyttjade sitt dykarcert för att kunna få videofilmer från 20 meters djup eller mer. Denna film redigerades för att producera DVD: n “Nicaragua, ciklider från kratern” som också är tillgänglig för allmänheten.

Willem håller inte längre ciklider utan koncentrerar sig nu på att skriva och hålla föredrag runt om i världen. Han har publicerat ett antal artiklar om ciklider i tidningar världen över och har även varit medförfattare till en bok om dessa underbara fiskar. Hans främsta intresseområde är utvecklingen och systematiken för neotropiska ciklider.